Ur-logo

FreeBSD og ntpd

Den maskine, jeg bruger som tidsserver, er ikke så hurtig, så med tiden er alle andre funktioner end NTP-serveren flyttet til andre computere. For at prøve noget nyt og måske få en mere nøjagtig tidssserver, installerede jeg FreeBSD.

Indhold

Installation af FreeBSD

Hele installationsprocessen er fint beskrevet i Håndbogen . Jeg downloadede en fil til installation med en usbnøgle og og overførte filem med dd som beskrevet i afsnittet om installation fra et eksisterendde FreeBSD-system. Metoden virker også under Linux.

Programmet ntp installeres som standard, men den installerede udgave indeholder ikke drivere for referenceure. Derfor installerede jeg ports som er et indeks over tilgængelige programmer til FreeBSD. Da programmer fra ports oversættes fra kildekoden Under installationen kan man vælge nogle funktioner til og fra. I tilfældet net/ntp kan man vælge, hvilke drivere, der skal med. Til mit Meinberg-radiour valgte jeg MEINBERG ved konfigureringen af programmet. For at lave al opsætning i en arbejdgang kan man bruge make config-recursive inden make install.

Opsætning af computeren

Der er to ting, der skal tilrettets: Et ekstra link i /dev-mappen og ntpd-programmet skal sættes op.

I filen /etc/devfs.conf skal man tilføje følgende regel i slutningen af filen;

link ttyu1 refclock-1

Endelig skal indstillingerne for ntpd rettes. Der skal tilføjes følgende linjer til /etc/ntp.conf:

server 127.127.8.1 mode 2
fudge 127.127.8.1 time1 0.002

Værdien for time1 skal rettes efter lokale forhold men omkring 0.002 passer på danske breddegrader.

Optimering

For at få så hurtig behandling af signaler, interrupts, fra den serielle port som muligt, har jeg tilføjet denne linje til /boot/device.hints :

hint.uart.1.flags="0x02"

Ændringen træder først i kraft efter en genstart af computeren. Alle flag kombineres med logisk eller. Værdien 2 gør, at data håndteres straks ved ankomsten frem for at blive gemt til senere massebehandling. Prisen er et lidt højere CPU-forbrug.

Status

Udskiftningen af Gentoo Linux med FreeBSD har umiddelbart givet den fordel, at intervallet mellem serverkontakter fra ntpd stabiliserer sig på 1024 sekunder og ikke 64 som under Linux. På den anden side har jeg ikke konfigureret brug af skudsekundtabellen. Under Linux var det nok at angive filnavnet i /etc/ntp.conf, men med FreeBSD skal man tilsyneladende også konfigurere autorisation. Det har jeg ikke fundet ud af endnu.


Tilbage til toppen
Til NTP-siden